In 8 stappen een krakend geluid uit je luidsprekers halen

In 8 stappen een krakend geluid uit je luidsprekers halen
Deel dit artikel met vrienden:

Loading

Een krakend geluid uit je luidsprekers kan niet de bedoeling zijn. Echter door het ouder worden van apparatuur zoals bijvoorbeeld je versterker of je computer luidsprekers / computer set kan het voorkomen dat hele kleine stofdeeltjes zich gaan ophopen in de volumeknop of de treble / bass knoppen (de technische naam van deze draaiknoppen is potmeter of potentiometer.) Wil jij ook in 8 stappen een krakend geluid uit je luidsprekers halen? Lees dan verder.

Het kan natuurlijk zijn dat er iets goed mis is met de versterker en dat je hem naar een reparatie bedrijf met kennis van elektronica moet brengen, een audio / video specialist. De kans is ook aanzienlijk dat je dit probleem zelf kunt oplossen.

Oorzaak van krakend geluid achterhalen

In 8 stappen een krakend geluid uit je luidsprekers halen begint bij het vinden van de oorzaak, de probleemanalyse. In dit artikel gaan we dit oplossen met contactspray (en dat is eenvoudiger dan je denkt). Volg onderstaand stappen om de de oorzaak vast te stellen (in dit geval gaan we er vanuit dat de oorzaak komt door vuil in de volumeknop).

Benodigde tijd: 45 minuten

In 8 stappen een krakend geluid uit je luidsprekers halen. Hier een mogelijke oplossing.

 1. Oorzaak achterhalen

  Zorg er voor dat de versterker aan staat en dat er geluid over de luidsprekers te horen is en draai aan de volume knop / potentiometer. Het gekraak zal bij het draaien aan de volumeknop duidelijker aanwezig zijn en de oorzaak is gevonden. Maak de versterker alvorens we naar stap 2 gaan nu eerst volledig stroomloos door de stekker uit het stopcontact te verwijderen.

  In 8 stappen een krakend geluid uit je luidsprekers halen

 2. Verwijder de schroeven van de behuizing

  Nu de versterker stroomloos is gemaakt kunnen alle schroeven uit de behuizing worden verwijderd. Doe dit voorzichtig want soms zitten de schroeven in kunststof vastgedraaid en
  Verwijder de schroeven van de behuizing uit de versterker

 3. Verwijder nu de bedieningsknoppen van de versterker

  Om te zorgen dat we er straks goed bij kunnen moeten we ook het frontje verwijderen (dit is uiteraard afhankelijk van het type versterker). Over het algemeen zijn de kunststof bedieningsknoppen op een geribbelde potmeter / potentiometer gedruk. Deze kun je er dan (soms met een beetje wrikken) naar je toe vanaf trekken.
  Bedieningsknoppen versterker verwijderen

 4. Demonteer nu de behuizing

  Nu we alle benodigde schroeven los hebben gemaakt en de bediening van de potmeters hebben verwijderd kunnen we de behuizing voorzichtig los maken. Let op dat je de printplaat verder niet aanraakt omdat er onderdelen op de printplaat kunnen zitten die nog spanning kunnen bevatten. Als je die aanraakt is het mogelijk dat je daar een schok van krijgt.
  Demonteer de behuizing

 5. Gebruik contactspray

  Contactspray is er van vele fabriekanten, in dit geval gebruiken we contactspray van WD-40. Deze snelwerkende contactspray verwijdert olie, vuil en oxidatieresten van gevoelige elektrische of elektronische apparaten. De contactspray dringt door tot moeilijk bereikbare plaatsen, laat geen residu achter en is sneldrogend. Ideaal spul dus voor deze klus.
  Contactspray WD-40

 6. Breng de contactspray aan

  Zet de versterker zodanig neer dat de volume potmeter richting het plafond wijst. Op deze manier kan de contactspray goed de volume potmeter in kruipen en deze zo goed reinigen. Spray nu de volume potmeter voldoende in op de plaats waar de draaiknop de potmeter in gaat zodat de vloeistof goed de potmeter in loopt.
  Spuit de volume potmeter nu in met contactspray

 7. Draai de potmeter

  De contactspray zit nu, als het goed is gegaan, goed en voldoende in de potmeter. De spray ligt in principe gewoon stil. Draai daarom na het insprayen direct aan de potmeter zodat de contacten in de potmeter grondig gereinigd worden door de contactspray.
  Draai na insprayen een aantal keer flink aan de potmeter

 8. Reinig ook de andere potmeters (indien nodig)

  Heb je eerder al eens vernomen dat het geluid kraakt bij het draaien aan de bass / treble draaiknoppen? Dan is dit ook het moment om die direct in de sprayen. Doe dit alleen als ze zorgen voor een kraak! Doe dit niet als ze gewoon goed functioneren. Draai ook hier na het insprayen de potmeter een aantal malen van minimaal naar maximaal voor grondige reiniging.
  Draaiknoppen insprayen

Nu kun je weer genieten van geluid zonder kraak

Tot zover de handleding ‘In 8 stappen een krakend geluid uit je luidsprekers halen’. We hebben nu alle 8 stappen doorlopen en als het goed is dan is de kraak nu verdwenen. Zet de versterker weer voorzichtig in elkaar. Laat hem nog even 1 uur staan zodat de contactspay goed de tijd krijg om volledig te verdampen. Weer je eerst last had van krakend geluid uit de luidsprekers, is dit nu verdwenen.

Zo doe je dat zelf!

Heb je ‘In 8 stappen een krakend geluid uit je luidsprekers halen‘ zelf ook ervaren? Reageer dan hieronder.

Deel dit artikel met vrienden:
4.5 2 stemmen
Waardering
Ontvang een e-mail bij reacties
E-mail me bij
guest
2 Reacties
Nieuwste
Oudste Populairste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
2
0
> Discussieer mee <x