Staat jouw website qua uitstraling als een huis maar valt de perfomance (snelheid) tegen? Dan moet je zeker de stappen in dit artikel doorlopen en uitvoeren op jouw WordPress website. In dit artikel leggen we je uit hoe jij jouw WordPress website gratis kunt laten voldoen aan de Google Core Web Vitals. Doorloop dit stappenplan. Dan is de kans groot dat jij op zowel mobiel als desktop een groene pagespeed score behaald.
Wil jij ook gratis je WordPress website sneller maken? Lees dan snel verder.
Waarom moet mijn website snel zijn?
De ontwikkelingen en technieken staan niet stil. Zo is heb gebruik van de mobiele telefoon de laatste jaren gigantisch gestegen en bedrijven zetten er dan ook massaal op in. Voorheen deden ze dit met een aparte mobiele website, tegenwoordig met een volledig responsive website. Maar waarom moet mijn website nu snel zijn? Omdat je met een trage website een slechte (gebruikers) ervaring creeert met als mogelijk gevolg dat de gebruiker naar de concurrent gaat.
Nog een reden
Daarnaast kijkt zoek gigant Google ook steeds meer naar de snelheid en de gebruikerservaring en neemt dit mee in zijn algoritmen om jou een plaats toe te wijzen op de zoekresultatenpagina’s. De grote bedrijven hebben over het algemeen behoorlijk wat financiele slagkracht om mee te gaan in al die technieken en huren daarvoor consultant in die dit, voor ieder bedrijf apart, customizen. Al met al best een kostbaar geheel.
Als kleiner mkb-bedrijf of gewoon als particulier / hobbyist is deze financiele slagkracht meestal niet aanwezig en loop je steeds achter de feiten aan. Zo ook met de snelheid van jouw WordPress website. Er zijn binnen WordPress wel plugins beschikbaar die je site een boost kunnen geven maar deze zijn niet altijd afdoende om een groene score te behalen in de Google Core Web Vitals.
NitroPack
Wil jij gratis je WordPress website sneller maken dan moet je zeker eens de WordPress plugin NitroPack proberen. Deze plugin regelt eigenlijk alles voor je en hij is kinderlijk eenvoudig te installeren op jouw WordPress website. Hieronder vind je alle benodigde stappen die nodig zijn om de plugin met succes te installeren.
Voordelen NitroPack – Geavanceerd caching mechanisme
NitroPack zorgt voor een hoge cache-hitratio met tal van geavanceerde functies zoals:
Slimme cache-ongeldigverklaring
Automatische cache-opwarming
Apparaat- en cookiebewuste caching
Browser- en sessiebewuste caching
Voordelen NitroPack – Volledige afbeeldingsoptimalisatie
NitroPack zorgt voor alle aspecten van beeldoptimalisatie, waaronder:
Lossy en lossless beeldcompressie
Advanced Lazy loading (inclusief achtergrondafbeeldingen gedefinieerd in de CSS)
Preventieve beeldgrootte
WebP-conversie (indien ondersteund door de browser)
Adaptieve afbeeldingsgrootte
Voordelen NitroPack – Al het andere benodigd voor een snelle website
Ingebouwde wereldwijde CDN (content delivery network)
Eigen snelheidsalgoritme van wereldklasse
HTML, CSS en JS minificatie en compressie
Kritieke CSS, DNS-prefetching, preloading en meer
Gratis variant NitroPack
De plugin is verkrijgbaar in verschillende pakketten. NitroPack heeft als starter een gratis variant waarvan we hieronder de installatiestappen zullen doornemen. Deze gratis variant heeft uiteraard limitaties. Mocht je daar snel tegenaan lopen dan kun je er zelf voor kiezen om nitroPack een pakket op te hogen. Daar zijn dan wel kosten aan verbonden. Meer informatie vind je daarover op de website van NitroPack.
Goed om te weten
Paar zaken zijn wellicht goed om explicitiet te benoemen. Zo krijg je bij de gratis variant een minimale banner onder de footer van je website met daarin een verwijzing naar NitroPack. Dit is wat mij betreft totaal niet storend en aanwezig en is dus geen probleem (maar dat is natuurlijk persoonlijk). Daarnaast is het geldig voor 1 website / 5000 paginaweergaven per maand en 1 GB dataverkeer via het Content Delivery Network. Als je dus meer bezoekers of traffic hebt dan is een upgrade wellicht nuttig, zo niet dan is de gratis variant uitstekend. Wil je gratis je WordPress website sneller maken en zo voldoen aan de Google Core Webvitals dan zijn dit de kaders waarbinnen dat mogelijk is:
Kaders en randvoorwaarden gratis NitroPack variant
– 1 website
– 5.000 paginaweergaven per maand
– 1 GB CDN-bandbreedte per maand
– NitroPack-badge/banner onder de footer van je website
En dit zijn de winstpakkers:
– Eigen snelheidsalgoritme
– Geavanceerd cachemechanisme
– Volledige afbeeldingsoptimalisatie
– HTML, CSS en JS minificatie en compressie
– Ingebouwde wereldwijde CDN
Installatie NitroPack en profiteren van goede scores in Google Pagespeed / Core Web Vitals / GTMetrix
Side-note: Je kunt na de installatie van en koppeling met NitroPack nog een aantal instellingen naar wens aanpassen, maar de kans is groot dat je website nu al een goede score zal behalen. Deze instellingen neem ik in deze handleiding niet mee omdat je ze simpelweg waarschijnlijk niet nodig zult hebben. Onder het artikel is ruimte om te reageren. Heb je updates of tips, zet ze er onder!
Benodigde tijd: 30 minuten
Hoe kan ik mijn WordPress website sneller maken en voldoe ik aan de Google Core Web Vitals?
- Nul meting (1).
Open Google Pagespeed en vul jouw website url in. Klik op ‘Analyseren’. Schrijf de uitkomsten voor mobiel en desktop op. Aan het einde van onderstaande installatie voeren we de meting nogmaals uit.
- Ga naar het admin gedeelte van jouw WordPress website.
Navigeer naar https://www.ditismijnwebsite.nl/wp-admin en login.
- Installeer een nieuwe plugin.
Klik op ‘Plugins’ en klik dan op ‘Nieuwe plugin’.
- Zoek de nieuwe plugin op.
Zoek nu naar Nitropack en klik op ‘Nu installeren’. Klik op ‘Activeren’ om de plugin te activeren.
- Maak een Nitropack account (volledig gratis!).
Klik >> Nitropack << en klik daar op ‘Get started’. Vul formulier in en voltooi je aanmelding.
- Link je NitroPack-account met jouw WordPress website.
Klik op het stroomstekkertje ‘Connect your website’ onder jouw Nitropack account.
- Kopieer de API gegevens (site-id).
Klik bij site-id op ‘Copy’, ga vervolgens naar je WordPress site > Instellingen > Nitropack en plak daar je site-id.
- Kopieer de API gegevens (site-secret).
Klik bij site-secret op ‘Copy’, ga vervolgens naar je WordPress site > Instellingen > Nitropack en plak daar je site-secret.
Klik nu als laatste op ‘Connect to Nitorpack’. - Koppeling succesvol
Zodra je deze melding ziet is de koppeling geslaagd. Dit is vanuit de NitroPack website bekeken, maar je kunt uiteraard ook in WordPress zien dat de koppeling succesvol is gemaakt.
- Nul meting (2).
We gaan nu een tweede meeting doen om te kijken of de wijziging ook voorj uo heeft bijgedrage aan een snellere website. Open Google Pagespeed daarom wederom en vul daar weer de url van jouw website in en klik op ‘Analyseren’.
Let op: Als de analyse klaar is klik je nog een keer op ‘Analyseren’. Waarom? Omdat het de eerste keer is dat de pagina (via de nieuwe manier) bekeken wordt kan het zijn dat er her en der bepaalde caching gevuld moet worden. Dat gebeurd bij een eerste bezoek (en dus meet je dan een lagere waarde), bij het tweede bezoek is de caching gevuld en zal Pagespeed de betere waarden weergeven.