Kruiwagenband oppompen

Tubeless kruiwagenband oppompen - Kruiwagen zonder binnenband oppompen
Deel dit artikel met vrienden:

Loading

Koning winter is voorbij en je wilt de tuin weer mooi maken. Je pakt je kruiwagen maar dan blijkt dat je eerst iets anders moet doen. Je moet eerst je tubeless kruiwagenband oppompen. Maar doordat jouw kruiwagenwiel geen binnenband heeft en hij door het stilstaan een vorm heeft gekregen welke niet meer aansluit bij de velg lukt het niet om hem op te pompen. De lucht stroomt er namelijk onmiddelijk weer uit. In deze hands-on handleiding leggen we in een paar stappen uit hoe jij jouw kruiwagen deze zomer weer volop kunt gebruik, en de truc is eigenlijk heel eenvoudig en kost je helemaal niets.

Kruiwagenwiel zonder binnenband / tubeless

Omdat jouw kruiwagen geen binnenband heeft en de buitenband van behoorlijk hard en stug rubber is gemaakt is het bijna onmogelijk om deze weer in de juiste vorm tegen de velg aan te houden en hem dan te vullen met lucht. Als je hem probeert te vormen dan merk je al snel dat de buitenband de vorm blijft aannemen zoals hij het afgelopen half jaar heeft stilgestaan.

Onderstaand stappenplan is een oplossing voor dit probleem. Volg onderstaand stappenplan en jij kunt jouw tubeless kruiwagenband oppompen en hem weer gebruik.

Benodigde tijd: 15 minuten

In 4 stappen je tubeless kruiwagenband oppompen

 1. Plaats kruiwagen op een stevige ondergrond

  Zet de kruiwagen in een stand waarbij je gemakkelijk bij de kruiwagenband kan. Plaats hem bijvoorbeeld op de kop of laat hem achterover leunen op de handvaten.
  Kruiwagen zonder binnenband is leeg

 2. Monteer een spanband om de kruiwagenband

  Leg een spanband om het wiel van de kruiwagen en trek deze strak. Vast = vast. Zorg er wel voor dat er in het lint van de spanband geen slag zit.
  Monteer een spanband om het kruiwagenwiel

 3. Zet kruiwagen in normale positie

  In deze normale positie komt er nog net even meer druk op het stuge rubber van de kruiwagenband, waardoor hij mogelijk net iets beter sluit en er zo (samen met de spanband) geen lucht meer kan ontsnappen tijdens het oppompen.
  Spanband om kruiwagenwiel gemonteerd

 4. Tubeless kruiwagenband oppompen

  Je kunt nu je kruiwagenband zonder binnenband oppompen.
  Pomp hem eerst zo op dat de spanband onder spanning komt te staan (dus niet in 1 keer helemaal vol!).
  Verwijder dan de spanband en pomp hem verder op tot circa 28 psi / 1,9 bar (controleer altijd de band welke jij aan het oppompen bent voor de juiste hoeveelheid luchtdruk, soms in PSI soms in BAR uitgedrukt).
  Kruiwagenband oppompen

 5. Kruiwagenband oppompen is gelukt

  De simpele truc met een spanband om een kruiwagenband zonder binnenband heeft gewerkt. Je kunt je kruiwagen weer de hele zomer gebruiken.
  Kruiwagen zonder binnenband oppompen

Overige opties

Als bovenstaande handleiding niet heeft gewerkt dan kun je er voor kiezen om een nieuwe kruiwagenband te kopen. Deze zijn er in verschillende soorten. Zo is er dus een tubeless kruiwagenband (dit is een buitenband zonder binnenband). Ook zijn er kruiwagenbanden met binnenband, maar wellicht zijn de meest handige banden, om dit probleem te voorkomen, de massieve kruiwagenbanden.

Let op dat je een massieve kruiwagenband altijd leeg wegzet en het liefst op de neus van de kruiwagen. Zo staat er niet continue een zware druk op de massieve band waardoor deze een ei-vorm kan krijgen.

Je kun er ook nog voor kiezen om de buitenband te vervangen. Kijk op b.v. Google Shopping waar je vervangbaar materiaal kunt kopen.

Zo doe je dat zelf!

Heb je ‘Kruiwagenband oppompen‘ zelf ook ervaren? Reageer dan hieronder.

Deel dit artikel met vrienden:
4.7 3 stemmen
Waardering
Ontvang een e-mail bij reacties
E-mail me bij
guest
22 Reacties
Nieuwste
Oudste Populairste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
22
0
> Discussieer mee <x