Rubber vaatwasser vervangen

Van de AEG vaatwasmachine gaan we het onderste deurrubber vervangen
Deel dit artikel met vrienden:

Loading

Rubber vaatwasser vervangen – In ons huishouden hebben we veel apparaten welke we dagelijks gebruiken zonder dat we daar echt bij stil staan. Veel van deze apparaten zijn onderheving aan slijtage door gebruik. Zo ook de deur rubber van de vaatwasser. In onderstaand stappenplan leggen we dan ook uit hoe je de deur rubber van een vaatwasser kunt vervangen, zodat de vaatwasser weer een tijd mee kan

Hoe vervang ik het rubber van mijn vaatwasser?

Hieronder een kort / hands-on stappenplan. Onder dit stappenplan volgt een uitgebreidere beschrijving.

Benodigde tijd: 1 uur

Rubber vaatwasser vervangen

 1. Controleer rubber vaatwasser

  Open de deur van de vaatwasser en controleer of de onderste deur rubber moet worden vervangen.
  Rubber vaatwas machine is helemaal gaar

 2. Schakel stroom uit

  Haal de stekker uit het stopcontact / schakel de groep uit.
  Werk veilig en schakel de stroom op het apparaat volledig uit

 3. Verwijder schroeven

  Verwijder de schroeven zodat het keuken frontje loslaat (de rode schroeven). Haal ook de andere schroeven los (groen), doe dit zowel links als rechts. Als deze eenmaal los zijn dan is het paneel los.
  Deze schroeven aan de linkerkant los maken

 4. Maak zwarte connector los

  Zorg er voor dat de zwarte connector los komt van de handgreep / het bedieningspaneel.
  Zwarte connectoren los maken

 5. Maak de rode en blauwe connector los

  Zorg er voor dat de rode en de blauwe connectoren los komen van het paneel.
  Rode en blauwe connectoren los maken

 6. Haal binnenkant deur uit vaatwasser

  De binnenkant van de deur is nu volledig los van de vaatwasser. Haal de binnenkant nu voorzichtig uit de vaatwasser en leg hem op een vlakke ondergrond.
  Paneel met oude gare rubber verwijderd

 7. Verwijder oude rubberen strip

  Je kunt nu de rubberen strip eenvoudig verwijderen uit de onderkant van het panneel door hem naar boven te trekken. Als het rubber niet te gaar is dan lukt dit in 1x. Als het rubber ondertussen te gaar is dan bestaat de kans dat deze breekt en dan vergt dit even iets meer moeite en precisie.

  Tip: Ga niet aan het metaal buigen waar de strip in geplaatst is, dat krijg je nooit weer zo mooi in model met alle mogelijke gevolgen van dien (lekkage oid.)
  Verwijder oude rubber door deze richting het plafond te trekken

 8. Schoonmaken deurprofiel

  Zoals je wellicht is opgevallen is het paneel behoorlijk vies. Dit zijn allemaal oude etensresten welke niet weggespoeld zijn. Je kunt er nu goed bij dus reinig dit goed. Tip: Doe dit wel zorgvuldig zodat er geen metaal buigt en de strip moeilijk is terug te plaatsen.
  Verwijder oude rubber door deze richting het plafond te trekken 2

 9. Plaats nieuwe rubberen afdichtingsstrip

  Leg de strip in het midden op het profiel zodat deze aan beide zijden even ver uit steekt (dit is minimaal) en druk het rubber voorzichtig in het gebogen profiel. Begin hierbij vanuit het midden naar buiten te drukken omdat de kans anders bestaat dat de strip er toch niet mooi gecentreerd in komt.
  Nieuw rubber geplaatst in AEG vaatwasser

 10. Schoonmaken opstaande rand in vaatwasser

  Maak nu ook de opstaande RVS rand in de vaatwasser schoon, ook daar hebben zicht de afgelopen jaren etensresten opgehoopt.
  Maak de opstaande RVS rand in de vaatwasser schoon

 11. Plaats binnenkant vaatwasser deur terug in vaatwasser

  Bevestig de rode, blauwe en zwarte connectoren.
  Monteer binnenkant deur.
  Bevestig als laatste het frontje weer met de 4 torx schroeven.
  Rubber vaatwasser vervangen

Uitgebreid stappenplan rubber vaatwasser vervangen

Om te controleren of je rubber aan vervanging toe is kun je de deur openen en trek je met duim en wijsvinger aan het rubber welke aan de onderkant in de deur van de vaatwasser is gemonteerd. Niet te hard want dan trek je het rubber wellicht uit het profiel en dat is niet de bedoeling. Als het rubber een zwart residu op je vingers achterlaat dan is dit een teken dat het rubber behoorlijk gaar is of begint te worden want een rubber laat (in goede conditie) geen residu achter. In sommige gevallen kun je het ook gewoon direct zien als je de deur open van de vaatwasmachine opent, dan liggen er stukjes rubber in de vaatwasmachine.

Rubber vaatwasser vervangen - Rubber vaatwas machine is helemaal gaar
Rubber vaatwas machine is helemaal gaar

Type vaatwasser AEG GHE623DA2

De vaatwasser in dit artikel betreft een vaatwasser van het merk AEG en wel type GHE623DA2. Bij het bestellen van het rubber op de website van AEG was echter een ander nummer noodzakelijk, zie het rode kader hieronder of gebruik PNC 911 539 133 03 door deze te knippen en te plakken.

Rubber vaatwasser vervangen - Type plaatje PNC 911 539 133 03
Type plaatje PNC 911 539 133 03

Draag zorg voor veiligheid

Voordat je verder gaat schakel je eerst de stroom volledig van het apparaat door de stekker uit het stopcontact te verwijderen of door in de meterkast de betreffende groep volledig uit te schakelen.

Rubber vaatwasser vervangen - Werk veilig en schakel de stroom op het apparaat volledig uit
Werk veilig en schakel de stroom op het apparaat volledig uit

Demontage deurpaneel / frontje

Allereerst demonteren we de schroeven. Begin met de torx schroeven, omdat daarmee het frontje is gemonteerd. Nu kun je het frontje omhoog schuiven.
leg de schroeven op een volgorde ergens neer zoals deze ook in de deur gemonteerd zaten. Om het iets makkelijker te maken; zie de 2 foto’s hieronder. De Torx schroeven zijn de schroeven in het rode kadertje, de schroeven in het groene kader zijn de overige schroeven.

Er zitten rondom ook nog vier schroeven welke niet op de foto staan, deze zijn iets groter t.o.v. de zojuist gedemonteerde schroeven. Ook die moeten verwijderd worden (deze staan niet op de foto).

Rubber vaatwasser vervangen - Deze schroeven aan de linkerkant los maken
Deze schroeven aan de linkerkant los maken
Rubber vaatwasser vervangen - Deze schroeven aan de rechterkant los maken
Deze schroeven aan de rechterkant los maken

Los maken connectoren (zwart)

Nu het frontje verwijderd is en de overige schroeven ook verwijderd zijn komt het deurpaneel en de handgreep los te liggen. In onderstaande foto is te zijn dat bediening van de vaatwasser nu nog verbonden zit met een zwarte connector. Maakt deze connector los zodat we straks het binnenste panneel, waar de rubberen strip aan zit, uit de vaatwasser kunnen tillen.

Rubber vaatwasser vervangen - Zwarte connectoren los maken
Zwarte connectoren los maken

Los maken connectoren (rood en blauw)

Verwijder ook de rode en de blauwe connectoren. De rode kun je eventueel met een punttangetje makkelijk lostrekken. De blauwe moet je wellicth voorzichtig even iets achter zetten om deze los te wippen. Doe beide wel voorzichtig uiteraard zodat je geen schade maakt.

Rubber vaatwasser vervangen - Rode en blauwe connectoren los maken
Rode en blauwe connectoren los maken

Verwijderen binnenzijde deur

Door het verwijderen van het frontje, de schroeven en de connectoren is de binnenzijde van de vaatwasmachine deur nu los komen te liggen en kan deze uit de vaatwasser worden genomen. Doe dit en leg deze op een vlakke ondergrond.

Rubber vaatwasser vervangen - Paneel met oude gare rubber verwijderd
Paneel met oude gare rubber verwijderd

Rubber vaatwasser vervangen

Pak het rubber nu tussen duim en wijsvinger en trek deze voorzichtig richting het plafond. Als het goed is kun je het rubber op deze manier in 1 keer verwijderen. Mocht het rubber scheuren omdat deze te gaar is dan vergt het even iets meer werk. Let op: voorkom ten alle tijden dat het profiel waar de strip in vastgezet is gaat buigen!

Rubber vaatwasser vervangen - Verwijder oude rubber door deze richting het plafond te trekken
Verwijder oude rubber door deze richting het plafond te trekken
Rubber vaatwasser vervangen - Verwijder oude rubber door deze richting het plafond te trekken 2
Rubber vaatwasser vervangen

Nieuw rubber vaatwasser plaatsen

Mooi, oude rubber is verwijderd. Dan is het geen overbodige luxe om alle oude, niet wegespoelde, etensresten even van het profiel te verwijderen. Dit zou potentieel erg kunnen gaan stinke. Nu we er gemakkelijk bij kunnen is het een kleine moeite om dat even schoon te maken.

Leg nu de nieuwe rubberen strip in het midden op het profiel zodat deze aan beide zijden even ver uit steekt (dit is minimaal) en druk het rubber voorzichtig in het gebogen profiel. Begin hierbij vanuit het midden naar buiten te drukken omdat de kans anders bestaat dat de strip er toch niet mooi gecentreerd in komt en je weer opnieuw moet beginnen.

Rubber vaatwasser vervangen - Nieuw rubber geplaatst in AEG vaatwasser
Nieuw rubber geplaatst in AEG vaatwasser

Schoonmaken

Aan de binnenkant van de vaatwasser zit een opstaande RVS rand waar zich over het algemeen ook residu ophoopt. Dit is de opstaande rand waar de nieuwe rubber straks tegenaan klemt als de vaatwasserdeur weer gesloten zal worden. Maak deze derhalve ook nu schoon, je kunt er tenslotte nu gemakkelijk bij.

Rubber vaatwasser vervangen - Maak de opstaande RVS rand in de vaatwasser schoon
Maak de opstaande RVS rand in de vaatwasser schoon
Rubber vaatwasser vervangen - Opstaande RVS rand in de vaatwasser schoongemaakt
Opstaande RVS rand in de vaatwasser schoongemaakt

Monteren deur vaatwasmachine

Nu kunnen we de vaatwasmachine weer gaan monteren.

Plaats eerst de binnenzijde van de deur weer terug in de vaatwasser. Sluit vervolgens de rode en blauwe connectoren weer aan en monteer daarna de korte schroeven zodat de binnenkant vande deur weer vast zit aan het deurframe.

Schuif nu het frontje van de vaatwasmachine weer op de deur en maak deze weer vast behulp van de 4 Torx schroeven. Maak ook de zwarte connector weer. Zet nu ook de handgreep weer vast aan het frame van de deur.

Jehebt zojuist zelf de gare rubberen strip van je vaatwasmachine vervangen, nu kan jouw vaatwasser er weer een paar jaar tegenaan. Als het goed is zou dit nu ongeveer het resultaat moeten zijn:

Rubber vaatwasser vervangen
Rubber vaatwasser vervangen

Zo doe je dat zelf!

Heb je ‘Rubber vaatwasser vervangen‘ zelf ook ervaren? Reageer dan hieronder.

Deel dit artikel met vrienden:
3.5 4 stemmen
Waardering
Ontvang een e-mail bij reacties
E-mail me bij
guest
5 Reacties
Nieuwste
Oudste Populairste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
5
0
> Discussieer mee <x