Deurgreep van een Renault Megane Estate repareren

Los rechter deurpaneel Renault Megane Estate
Deel dit artikel met vrienden:

Loading

Je stapt aan de rechterkant in de auto ( Renault Megane Estate ) en trekt de auto deur dicht en wat moet je dan ineens gaan doen? Precies, je kunt de deurgreep van een Renault Megane Estate repareren omdat je die ineens van de deur af trekt en in je handen hebt.

Hoe kan dat nou? Je hebt de deur net zoals altijd normaal dichtgetrokken. Kapot! Maken dus.

Deurgreep van een Renault Megane Estate repareren

De greep zoals deze normaal gesproken bevestigd is
Deurpaneel met handvat van de Renault Megane Estate zoals deze hoort te zijn

Na een zoektocht op internet en diverse belletjes verder blijkt dat de voet zilverkleurige deurgreep van een Renault Megane Estate af-fabriek aan het deur paneel gemonteerd zit (er gaan plastic buisjes door de deur en die zijn afgebrokenen, tevens zijn er twee schroeven door kunststof geknapt waardoor die geen grip meer hebben).
Dat betekend dus dat er een volledig nieuw deurpaneel moet komen waar de voet voor het zilveren afdekplaatje af-fabriek weer op zit. De belletjes hebben me ook een prijs opgeleverd, en zo’n deurpaneel blijk een luttele €300 á €400 euro te kosten. Genoeg redenen om zelf eens de armen uit de mouwen te steken.

Volledig verwijderen deurgreep / handvat

Plastic voet zoals die op de deur gemonteerd zit
Montageplaat voor het zilverkleurige afwerk kapje van een Renault Megane Estate deur

De eerste stap is het verwijderen van de zilvergrijze kap welke vastgeklikt zit op het handvat. Doe dit voorzichtig want anders beschadigd de afwerkkap (er kan best iets afbreken want de deurgreep brak ook zomaar) en een deurgreep van een renault megane estate. Ik heb dit met een bandenlichter van plastic gedaan. Het is wat wrikken maar op een gegeven moment komt die wel los. De afdek kap zit op 6 of 7 plaatsen vastgeklikt dus je moet helemaal rond. Als dat allemaal gedaan is dan kun je de schroeven welke door de handgreep de deur in gaan losmaken (dit zijn in totaal 6 schroeven).

Afwerk kap deurgreep rechts Renault Megane Estate
De zilverkleurige afwerk kap welke van de montageplaat / deurpaneel is verwijderd

Op de 2de foto zie je aan de rechterkant nog een halve cirkel (achter de klink waar je de deur mee open doet). Die sticker kun je er voorzichtig afhalen met bijvoorbeeld een spanningszoeker oid. De schroef die daar achter zit moet je ook verwijderen.
Vervolgens kun je de unit (waarmee je het raam kunt openen en sluiten) verwijderen. Dit blok zit door middel van een kliksysteem vast in de deur. Je zult ook merken dat als je er een bandenlichter onder zet dat het blok gelijk de neiging heeft om weer terug te keren naar de bevestigde positie. Mochten de clips iets verbuigen, in mijn geval heb ik ze gewoon weer terug kunnen buigen. Vergeet ook niet om de elektra van de raambediening los te koppelen. Ontkoppel ook direct de deurverlichting. Dit kun je doen door het transparante kapje te verwijderen en het lampje te verwijderen. De fitting van het lampje kun je een stukje naar voren halen waardoor je ook daar de elektra kunt ontkoppelen.

Schroeven deurpaneel verwijderen

Zodra je dat hebt gedaan dan moet je het kapje dat linksboven op de eerste foto staat verwijderen. Dit kapje zit vastgeplakt met een kit. Deze kun je er voorzichtig van af trekken door er steeds een beetje meer kracht op uit te oefenen. Zodra dat kapje los is zie je daar een schroef zitten en die maak je los. Je kunt vervolgens alle vier zijden van het deurpaneel bijlangs om de rest van de schroeven ook los te maken (dit zijn er nog een stuk of 5 á 7). Als die los zijn kun je het deurpaneel van de Renault Megane Estate er af halen.

Rechter deur Renault Megane Estate
Rechter voorportier van de Renault Megane met deurpaneel verwijderd
Rechter deur Renault Megane Estate
Let op! De speaker is nu niet beschermd nu het deurpaneel is verwijderd

Reparatie deurgreep aan paneel

Nu greep en deurpaneel losse onderdelen zijn is het tijd om de greep weer aan de deurplaat te maken. Ik heb dat als volgt gedaan:

  • Greep op deurpaneel leggen
  • Metaalschroevenschroeven met een extra ringetje (wordt draagkracht iets groter) door de greep en het paneel steken en aan de achterkant met een ringetje en moertje vast schroeven (3 schroeven, ik heb de andere bevestigingen bewust ook met metaal vast gezet omdat dat kunststof blijkbaar een zwak punt is).
    • om die ringetjes goed te plaatsen kan het zijn dat je een beetje opstaand plastic weg moet breken / snijden)
  • Door de twee gaten waar plastic van is afgebroken heb ik een ijzerdraad gestoken en deze heb ik aan de achterkant over een kunststof brug van het deurpaneel aan elkaar geschroefd. Het is slim om op de kunststof brug nog een plaatje metaal te leggen want anders draai je het kunststof stuk (op de foto is dat metaal nog niet te zien, ik heb dat later alsnog gedaan).
voetplaat deurgreep gemonteerd aan deurpaneel Renault Megane Estate
Het metalen draad welke aan de acterzijde (met een metalen plaatje er tussen) vastgewikkeld is. Aan de onderzijde ook nog 1 van de metalen schroefjes met ring.
bevestiging handgreep aan deurpaneel met metaaldraad Renault Megane Estate
Het aangebrachte gewikkelde metaaldraad. Als je goed kijkt dan buigt het plastic al, derhalve heb ik het weer losgemaakten er een metalen plaat er tussen gelegd (betere verdeling krachten) en opnieuw vastgewikkeld.

Controleer alles alvorens montage

In principe zou alles nu weer goed vast moeten zitten. Test dit even door het deurpaneel bij de greep te pakken en zo te laten hangen, dit zou natuurlijk goed moeten gaan nu. Zit alles weer goed? Dan kan het assembleren weer beginnen. Bovenstaande stappen zullen helpen bij het monteren. Denk vooral goed om de bekabeling en om de bevestiging van het raambedieningsblok.

Hier nog een artikel op het forum van Megane club.

Zo doe je dat zelf!

Heb je ‘Deurgreep van een Renault Megane Estate repareren‘ zelf ook ervaren? Reageer dan hieronder.

Deel dit artikel met vrienden:
5 2 stemmen
Waardering
Ontvang een e-mail bij reacties
E-mail me bij
guest
8 Reacties
Nieuwste
Oudste Populairste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
8
0
> Discussieer mee <x