Olievat BBQ maken

olievat bbq maken
Deel dit artikel met vrienden:

Loading

Wil jij een BBQ maken van een olievat? Zo doe je dat zelf.

Een olievat BBQ maken is eenvoudiger dan je denkt. Je hebt er ook helemaal niet zoveel spullen voor nodig, maar je moet wel een beetje handig zijn en uiteraard veilig werken (veiligheidsbril op, handschoenen aan etc.). Hieronder gaan we stapsgewijs uitleggen hoe je zelf een olievat bbq kunt maken.

Benodigdheden voor een olievat / barrel bbq

De volgende artikelen zijn nodig.

 • 1 olievat / barrel
 • Een flex met een metaalschijf er in
 • Een benzinestift
 • Boutjes en moeren (maten hangen wat af van de gebruikte materialen)
 • Veiligheidsbril
 • Handschoenen
 • Overige veiligheidsmaatregelen
 • BBQ rooster
 • Draadeind
 • Buis (als handvat / greep)
 • Metalen / aluminium beschermrand
 • Scharnieren (2 of 3)
 • Boormachine
 • Boortjes 2,4,6 mm
 • (optioneel) Verfafbijt / roestborstel / hittebestendige verf / kwast
 • Uiteraard moet het olievat op iets komen te liggen wat stevig is en hitte kan verdragen, in dit voorbeeld gebruiken we holle buizen. Van deze buizen maken we het frame waar het olievat / de barrel op kan liggen.

Benodigde tijd: 4 uren

Olievat BBQ maken

 1. Opening aftekenen

  Als je eenmaal via Marktplaats een mooi olievat op de oprit hebt gekregen kan de klus beginnen.
  Teken de gewenste opening af met een watervaste stift / benzinestift.
  Een leeg olievat

 2. Flex er een opening in

  Zorg er voor dat alle vloeistoffen uit het vat zijn, lever ze in bij een inleverpunt voor afval. Klus veilig en houdt je aan alle veilighieds voorzieningen zoals een veiligheidsbril op, werkhandschoenen aan etc. WERK VEILIG!

  Of olie nu wel of geen brandbare gassen heeft daar is veel over te doen op internet. Zelf heb ik er geen sluitend antwoord op kunnen vinden en dus ga ik er standaard vanuit dat er gewoon benzine in heeft gezeten. Op die manier weet je zeker dat er explosieve gassen in zitten en die gassen zullen er uit moeten voordat je gaat flexen.

  Ik heb dit gedaan door de vuldop te verwijderen en dan via dat gat een KOMO-vuilniszak in het vat proppen. Vervolgens kun je de vuilniszak rustig opblazen (gebruik hier een voetpomp voor, wel zo makkelijk). De vuilniszak drukt nu de aanwezige gassen naar buiten. Als je 100% zeker wilt zijn dat de gassen er uit zijn dan kun je het vat het beste vullen met zand (geen water i.v.m. de eletrischiteit / flex.

  Als de gassen er uit zijn pak je de flex en flex je over de watervaste lijn welke je eerder hebt aangebracht. Het resultaat is dan als volgt.
  Olievat bbq maken

 3. Monteer de scharnieren

  Pas op! Het olievat is kort na het flexen nog heet dus laat hem even afkoelen. Nu kun je de scharnieren bevestigen. Boor daarvoor gaten op de juiste afstand. Houd er bij het plaatsen van de scharnieren wel rekening mee dat de deksel straks ver achterover kan zodat hij open blijft staan (wel zo handig als je er straks vlees op wilt leggen). In mijn geval had ik scharnieren die ik op het vat aan de binnenkant moest monteren. Op onderstaande foto is te zien dat dit de maximale opening van de scharnieren is. Ideaal dus want zo kan het deksel straks niet te ver achterover maar wel voldoende! Let dus bij het plaatsen van de scharnieren even goed op hoe het scharnier straks zullen draaien.
  Barrel BBQ maken

 4. Boor gaten (en zorg voor voldoende trek)

  Om te voorkomen dat de kolen / het vuur uit gaat door te weinig zuurstof moeten we zorgen voor voldoende trek in het olievat. Dit doe je door gaten te boren aan de twee platte zijden van de barrel. Zorg er wel voor dat ze ten opzichte van de zojuist geflexte deur goed aan de onderzijde gepositioneerd worden.
  Zelf een barrel BBQ maken

 5. Bevestig de deur aan de scharnieren

  Nu kunnen we de deur / klep aftekenen en daar vervolgens gaten in boren. Positioneer ook hier de gaten weer goed omdat het deksel er anders scheef op komt en de barrel barbacue niet goed sluit. Ik heb hiervoor RVS metaalschroeven en moertjes gebruikt zoals te zien op de foto.
  Olieton BBQ maken

 6. Controleer resultaat

  Sluit de deksel om te kijken of deze voldoende sluit. Is het naar wens, dikke prima! Is het niet naar wens, ga dan even terug naar stap 5 en bekijk wat er niet goed zit.
  deksel aan olievat barbecue maken

 7. Breng beschermrand aan

  Het geflexte metaal heeft gevaarlijk scherpe randjes, door een metalen profiel aan te brengen heb je hier minder last van. Ander bijkomend voordeel is dat de deksel niet meer in of over het olievat valt maar beide randen vallen op elkaar. Als je de juiste maat koopt en je een olievat hebt met een aantal ribbels dan klemt de rand zichzelf op de ribbels, als dat niet het geval is dan moet je het verlijmen (of je zet ook hier een paar kleine metaalschroefjes door).
  Beschermrand aanbrengen op olievat bbq

 8. Monteer een handvat

  Een olievat bbq maken is leuk maar hem voorzien van een prachtig detail is nog mooier. Door 2 of drie stukken draadeind te gebruiken kun je het zo gek niet bedenken of je kunt het gebruiken als handvat. Ben je lid van een hockey club; dan doe je er toch mooi een hockey stick op, ben je gek op wintersport dan doe je er een ski of snowboard op. In dit voorbeeld hebben we een ronde buis gebruikt. Als je er voor zorgt dat het draadeind stevig en lang genoeg is kun je hier vanalles voor verzinnen. Tennisracket voor bij de club avonden, een hindernis balk van het paardrijden. You name it!
  Monteren bull-bar / handvat aan olievat bbq

 9. Een frame voor olievat bbq maken

  Omdat onze barrel bbq ook ergens op moet liggen hebben we oude schommelbuizen zo ofgekort en doorboord dat we onderstaand frame hebben kunnen maken.
  Frame olievat bbq

 10. Frame verstevigen

  Omdat het frame zou inzakken als we onze olievat bbq er op zouden leggen hebben we de linker en rechterkant ook nog aan elkaar gezet met een ketting. Hoe we dit gedaan hebben kun je op onderstaande foto zien.
  Olievat bbq maken

 11. Gril rooster in olievat bbq maken

  De bbq is bijna klaar, maar niet voordat we er een rooster in hebben gemaakt. Omdat de kans groot is dat je na het bbq de ton vult met hout voor een mooi vuur kun je het rooster het beste op stukken draadeind leggen of je gebuikt een paar lange metaalschroeven en die zet je aan de binnenkant even vast met een moer. Monteer (afhankelijk van het rechthoekige rooster) 2 of 3 stukjes draadeind of metaalschroeven aan de voorzijde als ook aan de achterzijde. Op die manier kun je het rooster er straks na het bbq-en gemakkelijk uit halen om schoon te maken en tevens om in de bbq een mooi vuur aan te steken. Je ziet in de foto hieronder dat wij voor metaalschroeven hebben gekozen.
  bbq rooster in olievat monteren

 12. Olievat bbq maken is afgerond

  De bqq is af maar nog niet gereed voor gebruik. Bekijk stap 13 wat je nog wel even moet doen alvorens je er vlees in gaat bereiden.Barrel bbq maken

 13. De fik er in

  Onze olievat bqq / barrel bbq is af maar omdat er olie in heeft gezet is het heel wijs om dat er eerst uit te branden door hem goed vol te stoppen met hout zodat het vat goed heet wordt en de restanten olie volledig verdwijnen. Doe dit desnoods 2x.

  Veel bbq plezier gewenst!

  Olievat bbq maken - ontkolen

Zo doe je dat zelf!

Heb je ‘olievat bbq maken‘ zelf ook ervaren? Reageer dan hieronder.

Deel dit artikel met vrienden:
0 0 stemmen
Waardering
Ontvang een e-mail bij reacties
E-mail me bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
> Discussieer mee <x