Logo’s-problemen gedetecteerd op
Als website beheerder word je regelmatig geconfronteerd met problemen en uitdagingen waarvan je zelf ook de oplossing niet weet. Zo ook nu, met het probleem ‘Ontbrekend veld URL’. Wat doe je dan? Dan ga je dus Google raadplegen om het antwoord te vinden om daarmee vervolgens het probleem op te lossen. Echter zit er soms ook een probleem bij die uiteindelijk makkelijker op te lossen is dan het lijkt, alleen wist je niet dat je zelf iets verkeerd hebt ingevuld omdat de plugin dat niet duidelijk aangeeft.
Probleemomschrijving
Je hebt een e-mail gekregen van Google Search Console en in die e-mail staat het volgende:

Logo's-problemen gedetecteerd op https://website.nl/ Aan de eigenaar van https://website.nl/: Search Console heeft 1 Logo's-problemen op je site gevonden: Belangrijkste fouten Fouten kunnen ervoor zorgen dat je pagina of functie niet wordt weergegeven in zoekresultaten. De volgende fouten zijn op je site gevonden: Ontbrekend veld 'url' We raden je aan deze problemen indien mogelijk op te lossen zodat je site de best mogelijke functionaliteit en dekking heeft op Google Zoeken.
De foutmelding is helder: Ontbrekend veld ‘URL’ , er mist dus iets. Maar hoe los je die dan op? Hieronder stap voor stap de uitwerking.
Oorzaak foutmelding
Het probleem van deze foutmelding ligt ten grondslag aan afspraken m.b.t. hoe we het internet netjes houden. Zo heeft Google een overzicht op de site staan waar bijvoorbeeld bepaalde afbeeldingen aan moeten voldoen om goed opgenomen te worden in de zoekmachine. Als een web bouwer zich daar niet aan houd dan zullen er fouten in Google Search Console worden weergegeven. Onze foutmelding heeft met de volgende afspraken te maken. Een programmeur zou het als volgt moeten inbouwen:
<html>
<head>
<title>About Us</title>
<script type="application/ld+json">
{
"@context": "https://schema.org",
"@type": "Organization",
"url": "http://www.example.com",
"logo": "http://www.example.com/images/logo.png"
}
</script>
</head>
<body>
</body>
</html>
En hier moet de data vervolgens aan voldoen.

Ga naar Google Search Console
In de e-mail staat een blauwe call-to-action met de tekst ‘ Logo’s problemen verhelpen ‘, daar klik je op. Google Search console wordt geopend en dan kom je op een pagina waar je de gedetecteerde problemen ziet staan.

Scroll naar beneden en klik bij ‘Voorbeelden’ op het betreffende probleem. Nu komt er vanaf rechts een slide-in het beeld in. In de slide-in wordt een stuk code rood gearceerd. In mijn geval zag ik onder dat stuk code <!– / Yoast SEO plugin. –> staan. Daardoor ging ik eens kijken bij de Yoast plugin.
URL en LOGO
Omdat ik het vermoeden heb dat ik het bij de Yoast plugin moet zoeken log ik op de website in en navigeer dan als volgt:
- Klik SEO
- Klik Zoekweergave
- Scroll naar beneden naar “Knowledge Graph & Schema.org”


Dit heb je waarschijnlijk tijdens de installatie van Yoast ooit eens ingevoerd en verder nooit meer bij stilgestaan. Dat gaan we nu dus wel doen. Je kunt daar in die pull-down kiezen tussen ‘Persoon’ of ‘Organisatie’. In het geval je ooit voor organisatie hebt gekozen kon je nu wel eens de juiste handleiding aan het lezen zijn en ga jij het probleem straks ook oplossen.
Volgens de regels, zoals eerder hierboven aangehaald, zou het moeten zijn:
URL: deze moet een weblink bevatten welke verwijst naar de website.
LOGO: bevat ook een weblink maar deze verwijst naar een afbeelding (heeft ook weer specifieke regels, daar gaan we nu niet op in).
Als we dit vergelijken met de termen zoals de Yoast plugin ze weergeeft in het beheerders gedeelte van de website dan zien we:
Organisatie:
Logo organisatie:
De oplossing
Zoals je in bovenstaande vergelijking ziet heeft de Yoast plugin een verwarrend label gekozen voor dat veld. Doordat er ‘Organisatie’ staat doet dat vermoedden dat men er gewoon de naam van de website in kan vullen. Je kunt er ook wel de naam van de website invullen en opslaan (er ontbreekt dus ook validatie op dat veld), maar dan krijg je op een gegeven moment een foutmelding vanuit Google Search Console.
Als je dus achter ‘Organisatie‘ de volledige URL van je website opgeeft en dan ‘Wijzigingen opslaan’ klikt zou het probleem verholpen moeten zijn.
Laatste stap! Vergeet niet om weer terug te gaan naar Google Search Console, daar moet je namelijk de wijziging nog laten verifiëren. Als het goed is krijg je binnen een paar dagen een e-mail dat het probleem ‘Ontbrekend veld URL’ is opgelost.

Een aantal dagen later ontvang je dan deze mail.
