Netwerkmap opnemen in Linux omgeving

Dolphin filebrowser for OpenSuse KDE
Deel dit artikel met vrienden:

Loading

Items bekijken via gedeelde netwerkmap

Je hebt je bestanden op een gedeelde netwerk map staan en die wil je via een andere machine / computer bekijken. Klinkt goed toch? Maar op de een of andere manier krijg je die netwerkomgeving niet zichtbaar op de andere computer. Wil je een netwerkmap opnemen in Linux omgeving? In dit artikel een mogelijke oplossing om de bestanden zichtbaar te krijgen zodat je ze kunt openen op een andere computer.

De uitgangssituatie

In dit artikel wordt er van uitgegaan dat je beschik over de navolgende setup:

  • Een computer met Linux / OpenSuse als besturingssysteem ( met daarop geinstalleerd Dolphin )
  • 1 Windows 7 computer met een netwerk omgeving / netwerkmap
  • En een Linux NAS ( Network Attached Storage ) met een netwerk omgeving netwerkmap
OpenSuse met Dolphin geinstalleerd
OpenSuse – KDE

Het probleem

Na het openen van Dolphin ( Dolphin is de standaard bestandsbeheerder van KDE ) op mijn Linux machine wil ik films kijken vanaf mijn NAS en tevens vanaf mijn Windows 7 computer. De films moeten dus via een stream over het netwerk gaan. Iedere keer als ik een film probeer te openen / af te spelen m.b.v. Dolphin begin de film te downloaden in plaats van een bijbehorende mediaspeler ( Gnome Mplayer / VLC / of andere mediaspeler ) te openen en het bestand te streamen. Dit is natuurlijk ongewenst gedrag en dus ben ik met behulp van Google naar de oorzaak / een oplossing gaan zoeken.

Dolphin filebrowser for KDE OpenSuse
Dolphin filebrowser

Als ik alle resultaten in Google mag geloven dan ben ik niet de enige die tegen dit probleem is aangelopen. Ik heb 1 forum gevonden waar vor mij de uiteindelijke oplossing in stond maar ik kan me goed voorstellen dat er veel mensen zijn die de oplossing niet kunnen doorvoeren met behulp van dat forum omdat ze niet zo bekend zijn met Linux. Zelf ben ik ook geen Linux genie dus ‘ don’t shoot the messenger’. Ik deel alleen een nette uitwerking van het blog waar ik iets aan heb gehad.

De oplossing

Open een terminal venster op de Linux machine waar je de films wilt afspelen.
Voer nu de volgende teksten in en druk na iedere regel op enter:

su –
[JOUW wachtwoord]
kdesu kwrite /etc/fstab

Voeg nu de onderstaande 3 regels toe aan het FSTAB bestand ( waar nodig je eigen settings zodat het jouw situatie / netwerk / folder(s) reflecteert.
[Lijn 1]
//192.168.*.***[je_windows_machine_ip_adres]/[folder1]/[folder2]/[folder3]/[windows_folder_welke_je_wilt_mounten]/ /[de]/[Linux_folder_waarin_je_wilt_moounten] cifs username=[je_windows_gebruikersnaam],password=[windows_wachtwoord_behorende_bij_gebruikersnaam],_netdev,uid=[je_linux_gebruikersnaam],gid=users,user 0 0
[LINE 2]
//192.168.*.***[je_NAS_machine_ip_adres]/[map1]/[NAS_folder_welke_je_wilt_mounten] /home/[je_Linux_folder_waarin_je_wilt_mounten] cifs username=[je_NAS_gebruikersnaam],password=[je_NAS_wachtwoord_behorende_bij_gebruikersnaam],_netdev,uid=[ je_Linux_gebruikersnaam ],gid=users,user 0 0
[LINE 3]
[de laatste regel van het FSTAB bestand moet een lege regel zijn]

Sla het bestand op.

We gaan nu door met de volgende stappen. Open nog een terminal venster of open een nieuwe.

Voer nu de volgende teksten in en druk na iedere regel op enter:
su –
[JOUW wachtwoord]
chmod u+s /sbin/mount.cifs
chmod g-s /sbin/mount.cifs

Herstart nu je computer.

Een netwerkmap opnemen in Linux omgeving is gelukt.

Als bovenstaande stappen zijn doorlopen dan kun je nu Dolphin openen. Je zou in Dolphin aan de linkerkant nu de folders moeten zien welke je zojuist hebt gemount. Het lijkt er waarschijnlijk op dat ze niet gemount zijn. Klik op 1 van de folders en aan de rechterkant van het scherm zie je nu welke bestanden er in de gemounted folders staan. Wanneer je nu met de rechtermuis knop op een bestand / film klikt en het met Gnome opent dan zal de films eindelijk via een stream te zien zijn in plaats van dat deze gaat downloaden. Uiteraard moeten dan wel de correcte codecs geinstalleerd zijn.

Je hebt nu eigenlijk 2 problemen opgelost.
Het frustrerende bericht ‘ only root can mount ‘ is verdwenen ( door de 2 chmod regels welke hierboven beschreven staan ).

Meer informatie

Wil je meer informatie dan raadt ik je aan om eens een kijkje te nemen op het OpenSuse forum. Daar staat nog meer tekst en uitleg.

Happy streaming !

Zo doe je dat zelf!

Heb je ‘Netwerkmap opnemen in Linux omgeving‘ zelf ook ervaren? Reageer dan hieronder.

Deel dit artikel met vrienden:
3 1 stem
Waardering
Ontvang een e-mail bij reacties
E-mail me bij
guest
1 Reactie
Nieuwste
Oudste Populairste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
1
0
> Discussieer mee <x