Paravan demonteren en schoonmaken

Paravan demonteren en schoonmaken
Deel dit artikel met vrienden:

Loading

Wanneer je het opbergvakje bij het voeteneind van de bestuurder opent en daar blijkt water in te staan dan heb je overduidelijk te maken met een lekkage. Zo’n lekkage kan zich ook uiten bij het voeteneind van de bijrijder. Het kan ook zijn dat het voeteneind bij de passagiers achterin nat blijkt te zijn (links en/of rechts). Zodra je dit merkt is het tijd voor actie want onder de interieur bekleding zit schuimrubber achtig materiaal en daar lopen kabelbomen met electra doorheen of langs. De oorzaak van de lekkage dient zo snel mogelijk verholpen te worden en daarna moet de gehele vloerbedekking omhoog zodat het schuim droog gemaakt kan worden om te voorkomen dat het gaat schimmelen en enorm muf gaat ruiken in je auto. Zo’n lekkage kan natuurlijk verschillende oorzaken hebben. In dit artikel gaan we de paravan demonteren en schoonmaken.

Mogelijke oorzaken lekkage

Zo’n lekkage kan, zoals in de inleiding beschreven, meerdere oorzaken hebben. Het droogmaken van de bodem is een langdurige, tijdrovende klus dus is het wijs om direct alle mogelijke oorzaken uit te sluiten en langs te gaan. Hieronder een opsomming van een aantal mogelijke oorzaken.

 • De afvoer van de airconditioning loopt niet goed door
  • Dit kun je makkelijk zelf testen door de airco aan te zetten en onder de auto te kijken of de airco daar nog druppelt. Als dat zo is dan is die oorzaak uitgesloten.
 • Losgeschoten afvoer slang vanaf het panorama dak naar de metalen bak waar de paravan in ‘hangt’.
  • Dit bleek de uiteindelijke oorzaak waardoor dit artikel ‘paravan demonteren en schoonmaken’ is ontstaan.
 • Verstopte paravan
  • In dit artikel gaan we een paravan demonteren en schoonmaken
 • Verstopte afvoer slangen vanaf het panorama dak
  • Bladeren van bomen composteren en lopen samen met zand en andere troep ook door de afvoerslangen vanaf het panorama dak richting de bak onder de paravan. Na enkele jaren kan dit ook voor verstoppingen zorgen. Het is dus wijs om dit ook eens grondig te reinigen.

Benodigde tijd: 2 uren

Paravan demonteren en schoonmaken

 1. Controleer op lekkage

  Voel de vloerbekleding bij 1 van de stoelen of open het opbergvak in de vloer bij de bestuurdersstoel. Hier is duidelijk sprake van een lekkage.
  Water in opbergvak bij stoel bestuurder

 2. Open de motorkap

  We willen de paravan demonteren en schoonmaken. Open daarvoor de motorkap zodat we er goed bij kunnen.
  Motorkap openen

 3. Verwijder de hoek rubbers

  Links en rechts zie je een hoek rubber, verwijder deze.
  Demonteer de rubbers in de hoeken van de paravan

 4. Bekijk hoe de rubber vast zat

  Tijdens het demonteren kun je zien hoe de rubbers op hun plek blijven zitten. Let daar ook op bij het monteren van de rubbers als de paravan is gereinigd.
  Inkepingen die de hoekrubbers op hun plek houden

 5. Demonteer nu het lange rubber

  Zodra de hoek rubbers zijn gedemonteerd kun je ook het lange rubber demonteren.
  Rubber over de volledige lengte kan nu gedemonteerd worden

 6. Schroef de moer van de ruitenwissers los

  Schroef nu met een steeksleutel de moer los. Maar let er hier op dat de moer niet van het draad af gaat. De bovenkant van de moer moet gelijk zijn (of net even iets hoger liggen) met de bovenkant van de bout / het draadeind waar deze op gemonteerd zit.
  Bovenkant moet gelijk zetten met het draadeind

 7. Pak een (waterpomp)tang en wip de ruitenwisser nu los van de stang

  In de vorige stap heb je als het goed is de bout gelijk gezet met de bovenkant van het draad. Dit is gedaan omdat de ruitenwisser klemt op het draad (dat loopt iets naar buiten weg waardoor deze daar klemt). Als je een tang op het draad zou zetten dan bestaat de kans dat het draad gaat beschadigen. Door de moer met de bovenkant gelijk te zetten kun je redelijk eenvoudig met een waterpomptang nu de ruitenwisser van de stang af wippen. Doe dit uiteraard voorzichtig en niet met geweld! Kijk goed naar de foto hieronder hoe je de tang het beste kunt plaatsen (uiteraard kan dit verschillen per auto).
  Wip ruitenwisser voorzichtig los

 8. Herhaal deze stap ook bij de andere ruitenwisser

  Bij de tweede ruitenwisser schroef je de moer wederom los zodat bovenkant moer gelijk zit met bout / stang. Zet voorzichtig de waterpomp tang er op en wrik de ruitenwisser voorzichtig los om hem vervolgens volledig te demonteren.
  Demonteer voorzichtig de ruitenwissers

 9. Maak nu de kapjes los

  Links en rechts, net boven de hoekrubbers zitten kapjes aan de paravan en op het raam. Maak deze los. In de volgende stap (foto) zie je hoe die gemonteerd zitten (ook dit kan natuurlijk per auto verschillen en zul je met beleid moeten doen).
  demonteer kapjes van de carrosserie

 10. Demonteer de kapjes voorzichtig

  De kapjes zitten in de carrosserie vast geklikt dus demonteer deze met beleid zodat je ze straks ook weer vast kunt zetten.
  Locatie van de pinnetjes waarmee de kapjes vast zitten aan de carrosserie

 11. Verwijder nu de paravan en reinig deze

  De paravan ligt, als het goed is, nu volledig los van de auto en kun je er zo af halen. Let even op bij de motorkap, want het kan wel zijn dat hij er onder een hoek uit gepakt moet worden. De paravan is nu volledig gedemonteerd en kan schoongemaakt worden. Doe dit met water of een sopje.
  paravan demonteren en schoonmaken

 12. Reinig ook de bak onder de paravan en de doorvoer naar beneden

  Nu de paravan is gedemonteerd kun je beter ook direct de bak onder de paravan reinigen. Blaas alle troep er uit m.b.v. een compressor. Ook heb je links en rechts in die metalen bak een tule zitten welke zorgt voor een doorvoer van het water naar beneden. Deze afvoer kan ook verstopt raken door blad en zand. Blaas deze ook goed door met een compressor en / of reinig hem door er met een broes water in te spuiten.
  Reinig de doorvoer

Reinigen afvoer panorama dak

De paravan en alles er onder is nu schoongemaakt en je zou de paravan weer kunnen monteren. Echter is het verstandig om ook direct de dakdoorvoeren vanuit het eventuele aanwezig panoramadak direct schoon te maken. Je kunt aan de binnenkant van de auto de zij-stijlen voorzichtig verwijderen, daarachter tref je dan een slang aan welke vanaf het panorama dak de ruimte onder de paravan in komt. In dit voorbeeld lag daar uiteindelijk de oorzaak van de lekkage. Deze afvoerslangen zaten ook vol prut en 1 slang was los geschoten van de tule waarop deze hoort te zijn aangesloten.

Deze slang krijg je er met geen mogelijkheid meer op (omdat hij wellicht is gekropen door uitdroging en tevens omdat je totaal niet in die ruimte kunt komen omdat je dan de hele auto moet demonteren. Ik heb uiteindelijk die slang van beneden naar boven doorgespoten met de compressor zodat de troep er aan de bovenkant uit kwam.

Verlengen afvoerslang panorama dak

De slang vanuit het panorama dak was met geen mogelijkheid meer terug te monteren in de tule omdat je daar simpelweg totaal niet goed bij kunt komen. Ik heb uiteindelijk een stuk tuinslang afgesneden en deze om de afvoerslang gedrukt (met vaseline) en die aan de andere kant door de ronding gelegd waar eerst de tule zat (de rubberen tule heb ik dus uit gehaald). De tuinslang komt dan uit in de metalen bak onder de paravan. Let er nog wel even goed op dat je de tuinslang wel zo neerlegd dat de ruitenwisser(motor) daar geen last van heeft.

Paravan verstopt
Afvoerslang panorama dak verlengen met tuinslang
Afvoerslang panorama dak verlengd met tuinslang langs dashboard richting opening tule
Afvoerslang panorama dak verlengd met tuinslang langs dashboard richting opening tule
Tuinslang door opening waar eerst rubberen tule zat van vanaf onderkant
Tuinslang door opening waar eerst rubberen tule zat van vanaf onderkant
Afvoerslang verlengd met tuinslang komt uit in bak onder de paravan
Afvoerslang verlengd met tuinslang komt uit in bak onder de paravan
interieur auto drogen
Interieur drogen

Heb je ‘Paravan demonteren en schoonmaken‘ zelf ook ervaren? Reageer dan hieronder.

Deel dit artikel met vrienden:
3.7 3 stemmen
Waardering
Ontvang een e-mail bij reacties
E-mail me bij
guest
6 Reacties
Nieuwste
Oudste Populairste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
6
0
> Discussieer mee <x